Hyperventilatiesyndroom

Hyperventilatiesyndroom

Hyperventileren is een onbewuste ontregeling van de ademhaling waarbij meer adem wordt gehaald dan nodig is. Door een versnelde ademhaling raakt de verhouding zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) in het lichaam verstoort.

De oorzaak van hyperventilatie kan gelegen zijn in (aanhoudende) stress en spanningen. Deze acute vorm laat zich zien door hijgen en snakken naar adem en geeft een gevoel van duizeligheid en benauwdheid. De chronische vorm van hyperventileren treedt gedurende meerder uren op door een verkeerde manier van ademhalen en kan mogelijk gelegen zijn in een longaandoening. De vage klachten hierbij zijn moeilijker te herkennen. Overigens is hyperventilatie onschadelijk voor het lichaam. 

De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het onder controle leren krijgen van een aanval en bestaat, naast een poging tot het achterhalen van de oorzaak, uit oefeningen die gericht zijn op ontspanning, lichaamsbewustwording en ademhalingscontrole.

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag van je klachten af.

Hier staan wij voor

Professioneel

We besteden veel aandacht aan ontwikkeling en opleiding en zijn continu bezig om ons te verbeteren. Op deze manier voldoen we aan de best mogelijke fysiotherapeutische zorgverlening.

Betrokken

Onze behandelaars hanteren een persoonsgerichte aanpak waarbij het welzijn van de patiënt altijd centraal staat.

Brede expertise

Door de diversiteit binnen ons team kunnen we elkaar aanvullen en zijn we in staat om allerlei complexe gezondheidsproblemen op te lossen.